Les festes de beatificació de Teresa de Jesús a les ciutats catalanes segons la Relacion de Josep Dalmau

Autors/ores

  • Maria Garganté Llanes Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

festa, barroc, moixiganga, lluminària

Resum

L’objectiu del present article és parlar de la vivència de les festes de beatificació de Santa Teresa de Jesús a les diferents ciutats catalanes, a partir de la crònica que ens ofereixen les relacions de festes. L’efemèride s’inscriu dins la onada de beatificacions i canonitzacions d’alguns dels protagonistes “espirituals” de la reforma catòlica i es tracta, al mateix temps, d’un exemple de festa barroca com imatge expansiva d’una societat i com a expressió d’una cultura dirigida.




Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

Alenda Mira, J. (1903), Relaciones de solemnidades y fiestas públicas de España, Madrid, Sucesores de Rivadeneyra.

Anselmi, A. (2003), «Roma celebra la monarchia spagnola: il teatro per la canonizzazione di Isidoro Agricola, Ignazio di Loyola, Francesco Saverio, Teresa di Gesù e Filippo Neri (1622)», en José Luis Colomer (dir.) Arte y diplomacia dela Monarquía hispánica en el siglo XVII, Madrid, Fernando Villaverde Ediciones.

Bernal, M. (2005), «El triunfo de San Ignacio y San Francisco Javier», TeatrEsco. Revista del Antiguo Teatro Escolar Hispánico, nº 1, 2005-2006.

Bosch, J. M.; Coll, M. C.; Vallès, J. i Vidal, J. (1992), Llibre Verd de Vilafranca, Lleida, Pagès Ed.

Bruguet, M.; Vila, P. (1983), Festes públiques i teatre a Girona (segles XIV a XVIII), Girona, Ajuntament de Girona.

Burkardt, A. (2000), «Rayonnement et voies de diffusion de nouveaux cultes de saints à travers le témoignage des procès de canonisation (première moitié du xvi f siècle)», Siècles, 12.

Carreres Calatayud, F. (1949), Las Fiestas valencianas y su expresión poética: (siglos XVI - XVIII), Madrid, Diana Artes Gráficas.

Dandelet, T (2002), La Roma española (1500-1700), Barcelona, Crítica.

Domènech, J.Déu (2000), «Cocodrils i balenes a les esglésies», Locus amoenus, núm. 5, 2000-2001, p.254-274.

Elizalde, I. (1982), «Santa Teresa en la literatura: Teresa de Jesús, protagonista de la dramática española del siglo XVII», Letras de Deusto, 12.

Escalera Pérez, R. (1994), La Imagen de la sociedad barroca andaluza: estudio simbólico de las decoraciones efímeras en la fiesta altoandaluza: siglos XVII y XVIII, Málaga, Universidad de Málaga.

Ferrer Valls, T. (2003), «La fiesta en el Siglo de Oro: en los márgenes de la ilusión teatral», Teatro y fiesta del Siglo de Oro en tierras europeas de los Austrias, Madrid, SEACEX.

Frézier, A.F. (1947), Traité des feux d’artifice pour l’espectacle. París, Jacques Chardon.

Garganté, M. (2011), Festa, arquitectura i devoció a la Catalunya del Barroc, Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Guillausseau, A. (2007), «Los relatos de milagros de Ignacio de Loyola: un ejemplo de la renovación de las prácticas hagiográficas a finales del siglo XVI y principios del siglo XVII», Criticón, 99, 2007, p. 22-23.

Miró Baldrich, R. (1998), La processó del Corpus i els entremesos. Cervera, segles XIV-XIX, Barcelona, Curial Edicions Catalanes, Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Marín, N. (1982), «Teresa de Jesús en el teatro barroco», Actas del Congreso Internacional Teresiano, Salamanca, 4-7 octubre de I982, II.

Marín Pina, M.C. (1999), «“El caballero de Ávila” y las fiestas zaragozanas por la beatificación y canonización de Santa Teresa en el siglo XVII», Thesaurus, XIV, nº 1.

Marín Pina, M.C. (2000), «“El caballero de Ávila” y las fiestas zaragozanas por la beatificación y canonización de Santa Teresa en el siglo XVII», Thesaurus. Boletín del Instituto Caroy Cuervo, 54.

Triadó, J.R. (1999), «La festa i les manifestacions efímeres a la Catalunya del segle XVIII», Miscel·lània en homenatge a Joan Ainaud de Lasarte, 2 v., Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Vicenç García, F. (1987), Comèdia famosa de la gloriosa verge i màrtir Santa Bàrbara (a cura d’A. Massip i J. F. Massip), Barcelona, Publicacions de la Universitat de Barcelona.

Vincent-Cassy, C. (2010), «Los santos, la poesía y la patria. Fiestas de beatificación y canonización en España a principios del siglo XVII», Fábrica de santos: España, siglos XVI-XVII, Madrid.

Descàrregues

Publicades

2018-06-30

Com citar

Garganté Llanes, M. (2018). Les festes de beatificació de Teresa de Jesús a les ciutats catalanes segons la Relacion de Josep Dalmau. EMBLECAT, Estudis De La Imatge, Art I Societat, (7), 23–52. Retrieved from https://publicacions.emblecat.com/EMBLECAT/article/view/128

Número

Secció

Articles