Totha Pulchra. La imatge mariana com a imatge emblemàtica
Paraules clau:
imagen mariana, Inmaculada Concepción, iconografía mariana, emblemática religiosa, imatge mariana, Inmaculada Concepció, iconografia mariana, emblemàtica religiosa, Marian pictures, the Inmaculate Conception, Marian iconography, religious symbolResum
Resumen:
La representació de la Immaculada Concepció de Maria en l'art religiós planteja el procés de la construcció d'un emblema que pretén explicar de manera senzilla un dogma a un públic poc versat a través de la imatge. L´Església va a ser una de les institucions que més es va recolzar en l'emblemàtica per realitzar les seves tasques moralitzants, didàctiques i evangelitzadores; a través de la imatge mariana van fabricar una imatge femenina, pura i celestial que els va servir per proclamar el triomf de l´Església.
Descàrregues
Referències
ALCIATO, Emblemas, Madrid, Akal, 1985.
CARRETE PARRONDO, J., Historia General del Arte. El Grabado en España, t. XXXI Siglos XV–XVIII, Madrid, Espasa Calpe,1988.
CORDÓN, A., “Una relación de fiestas en defensa de la Inmaculada Concepción (1622)” en Actas del II Seminario de Relaciones de Sucesos: La Fiesta, La Coruña, Sociedad de Cultura Valle Inclán, 1999, p. 77-85.
LÁZARO DÁMAS, M., “Iconografía mariana en la sillería del coro de la Catedral de Jaén. El banco de los Caballeros” en Cuadernos de Arte e Iconografía: Actas de los III Coloquios de Iconografía, núm. 11, Madrid, Fundación Universitaria Española, Seminario de Arte Marqués de Lozaya, 1993, p. 515-520.
LÓPEZ DE ATALAYA, A., “Los emblemas cristológicos y marianos del padre Antonio Ginther” en Actas del I Simposio Internacional de Emblemática, Teruel, Instituto de Estudios Torolenses, 1994, p. 739-750.
SEBASTIAN, S., Emblemática e Historia del Arte, Madrid, Cátedra, 1995.
STRATTON, S., "La Inmaculada Concepción" en Cuadernos de Arte, tomo I, núm. 2, 1989, p. 9 -12.
TRENS, M., María. Iconografía de la Virgen en el arte español, Madrid, Editorial Plus Ultra, 1947.