Dones Artistes Plàstiques i Visuals a Mèxic al segle XX. Una aproximació a l’art regional i de gènere
DOI:
https://doi.org/10.56349/emblecat.184Paraules clau:
Artistes de Guanajuato, Art mexicà al segle XX, Art regional, Feminisme en l'artResum
El present estudi té com a finalitat fer visible, reconèixer i valorar el desenvolupament professional de les dones artistes del segle XX a l’Estat de Guanajuato. Mèxic. Sintetitza la formació d’aquestes artistes des de la plàstica a la visualització; les línies temàtiques que treballaren; a més de donar a conèixer les seves experiències en el mercat de l’art. També contempla algunes evidències intrínseques de les raons per les quals les dones artistes es troben pràcticament fora de les principals galeries i museus locals i nacionals; i dels estudis històrics nacionals realitzats sobre art regional.
Descàrregues
Referències
Cardoza y Aragón L. (1974), Pintura Contemporánea de México, México, Era Serie Mayor, primera edición.
Chadwick, W. (1992), Mujer, Arte y Sociedad, Barcelona, Ed. Destino S.A.
Eisner, E. (2004), El arte y la creación de la mente, Barcelona, Ed. Paidós.
Enciclopedia de México, SEP (1987), (Álvarez, José Rogelio et al.)
Floresco, E. (2012), Función social de la historia, México, Editorial Fondo de Cultura Económica.
García. E. (1984), El Pintor Juan Cordero. Los días y las obras, México, UNAM.
Golman, Sh. (2008), Perspectivas artísticas del continente americano. Arte y cambio social en America Latina y Estados Unidos en el siglo XX, Ciudad de México, UACM e INBA.
Gombrich, E. (1997), La historia del arte, Nueva York, Ed. Phaidon, decimosexta edición.
Lara V. (2009), Guanajuato: el paisaje antes de la Guerra de Independencia, colección Bicentenario, México, ed. La Rana, Instituto de la Cultura de Guanajuato, primera Edición.
Macías, A. (2002), «Contra Viento y Marea», El movimiento feminista en México hasta 1940, México, D.F, México, PUEG y CIESAS.
Marmolejo L. (2015), Efemérides guanajuatenses o datos para formar la historia de la ciudad de Guanajuato, vol. I, t. I y II, Guanajuato, México, Ed. Universidad de Guanajuato.
Molyneux, M. (2003), Movimientos de Mujeres en América Latina, Estudio Teórico Comparado, Madrid, España, Cátedra, Grupo Anaya, S.A., primera edición.
Muñoz J. (1997), El arte contemporáneo, Madrid: Ed. Acento, CESMA.
Pont, O. (1994), 28 artistas guanajuatenses en apoyo al campo, México, Instituto de la Cultura de Guanajuato, primera edición. Sep (1986), «El arte mexicano», Arte contemporáneo I, t.13, México, Salvat.
Tibol, R. (1981), Historia general del arte Mexicano, época moderna y contemporánea, t. I y II, México, Hermes, S.A.
Tibol, R. (1992), Hermenegildo Bustos: pintor de pueblo, México, Ed. Era.
Tibol, R. (2002), Ser y Ver Mujeres en las Artes Visuales, México, Ed. Plaza Janés.
Valcárcel, A. (2001), La memoria colectiva y los retos del feminismo, Serie Mujer y Desarrollo, vol. 31, Santiago de Chile, CEPAL, p.1-32.
Valdés, J. (2000), Las artes plásticas en Guanajuato, México: Ed. Tercer Milenio.
Villanueva, S. (2020), Mujeres Artistas Plásticas y Visuales Guanajuatenses del Siglo XX, su trabajo artístico como reflejo de empoderamiento. Caso de estudio: 17 artistas de la segunda mitad del siglo, México, Universidad de Guanajuato, tesis de Maestría en Artes.
Zuno, J. G. (1967), Historia de las Artes Plásticas en la Revolución, México, Biblioteca del Instituto Nacional de Estudios Históricos de la Revolución Mexicana.