Les fleurs animées (1847): la fusió simbòlica de la dona-flor
Paraules clau:
Les fleurs animées, dona-flor, Taxile Delord, Alphonse Karr, Grandville, mujer-flor, woman-flowerResum
De forma monogràfica s’analitza el llibre Les fleurs animées publicat a París l’any 1847, escrit per Taxile Delord i Jean-Baptiste Alphonse Karr i il·lustrat per Grandville. L’obra és un compendi de literatura fantàstica, dibuixos que traspassen la imaginació de flors metamorfosejades en dones, continguts científics de botànica i horticultura per a un públic femení i llenguatge simbòlic de flors i plantes. Una autèntica fusió de simbolisme que gira al voltant de la dona-flor dins d’un context romàntic en què aquest vessant estètic considerava la dona com una flor.
Descàrregues
Referències
Clarà, A. (2010), «Les Fleurs Animées», Butlletí del Museu d’Art de Girona, n. 75, p. 4.
Grandville, J.G. (1988), Otro mundo. Transformaciones, elevaciones, locomociones, exploraciones, peregrinaciones, correrías y altos.
Cosmogonías, fantasmagorías, desvaríos, travesuras, humoradas y bufonadas. Metamorfosis, metempsicosis, apoteosis y otras gnosis,
Barcelona, José J. de Olañeta-Hesperus.
Grandville, J.G. Karr, A. Delord, T. (1847), Les fleurs animées, 2 vols., París, Gabriel de Gonet.
Jazmín, F. (1870), El lenguaje de las flores y el de las frutas con algunos emblemas de las piedras y los colores, Barcelona, Manuel Saurí.
López, F. (2011), «El lenguaje de las flores en el Modernismo de Barcelona: precedentes e influencias francesas», VIII Congreso de la Sociedad Española de Emblemática: Palabras, símbolos, emblemas. Las estructuras gráficas de la representación, Madrid, Universidad Complutense (en premsa).
Malo, CH. (c.1815), Rose a douze feuilles. Femmes & fleurs. Petites photographies badines, Paris, Achille Faure.
Neuville, A. (1863), Le Véritable langage des fleurs. Précéde de légendes mythologiques, París, Bernardin-Béchet.
Phillipps, D. (2001), «Un dibujante francés y los primeros cuentistas mexicanos: Grandville, Payno, Prieto y Roa Bárcena», Anales de Literatura Hispanoamericana, n. 30, p. 227-247.
La Tour, CH. (1850), Le Langage des fleurs, París, Garnier Frères.